Articles de Josep M. Solà Bonet

Cercant Lola Palau

… Cercava l’autora d’un recull de deu relats que inaugurava un nou segell d’Edicions de l’Albí (la col·lecció es diu «Altres veus, altres àmbits», en un bonic homenatge a la primera novel·la de Truman Capote), un recull insòlit que portava per títol Que Déu ens agafi confessats, i un subtítol encara més agosarat: El Deu Manaments, revisitats.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Ícar i la idea d’Europa

A la ciutat de Brussel·les, hi ha un museu impressionant conegut com a Musée des Beaux Arts… sobresurt un quadre petit intitulat Paisatge amb la caiguda d’Ícar, que és un oli meravellós del pintor flamenc… M’agradaria explicar amb detall aquesta pintura i el que crec que significa…

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , , ,


El món d’ahir, revista

D’entremig del remolí d’esdeveniments, informacions i mentides (digueu-ne postveritats: és el mateix) que hem viscut (i vivim) aquests darrers mesos al nostre país, és probable que se’ns hagi escapat l’aparició d’una revista magníficament editada, excel·lent, que es diu El món d’ahir (amb un subtítol curiós: Història d’autor). Ja des del seu títol, la revista homenatja explícitament l’obra magna de Stefan Zweig, les seves memòries pòstumes intitulades El món d’ahir. Memòries d’un europeu (1944).

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


Coneixença de Caterina Albert

L’amiga i escriptora Maria Enrich ens proposa una excursió a l’Escala (a la M. Teresa Miret, l’Antoni
Dalmau i jo) per conèixer el Clos del Pastor (el Museu-Arxiu de Caterina Albert). Hi vam anar el dissabte 26 de novembre, i ens va acollir i atendre fantàsticament el nebot de l’escriptora: el musicòleg i compositor Lluís Albert.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Qui té por de la Laia d’Espriu?

El 15 de setembre de 2016 es va estrenar a TV3 la segona adaptació cinematogràfica de la novel·la Laia (1932) de Salvador Espriu. Dirigida per Lluís Danés i filmada íntegrament a la platja del Cavaió (Arenys de Mar), constitueix una de les aproximacions més brillants que s’han fet mai a l’univers literari del poeta de Sinera.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


El llibre d’orgue de Calaf

Avui, divendres, a les vuit del vespre, dins els actes del Mil·lenari, s’ha presentat a la sala de fusta del Casal «El llibre d’orgue de Calaf» (DINSIC, Publicacions Musicals i Generalitat de Catalunya). Estic content i orgullós de mi mateix perquè en sóc una mica responsable, d’aquest esdeveniment. Es ben bé allò d’aquell refrany, «roda el món i torna al Born», que s’ha fet realitat.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


El mil·lenari de Calaf

El proper 30 d’abril del 2015 el municipi de Calaf celebrarà mil anys d’existència (1015-2015). Per fer aquesta afirmació ens basem en el primer document conegut on apareix el topònim Calaf: Kalafum (actualment a l’Arxiu Capitular de Vic) en què el bisbe d’Osona, Borrell, dóna al levita (vol dir cavaller i eclesiàstic alhora) Guillem de Mediona una gran extensió de terra erma perquè la repobli i la defensi, i en tingui la potestat: hi construeixi fortificacions i hi porti agricultors que ho habitin i ho cultivin.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Sikarra Sumus

Dins de «Garba», una secció que, en la seva diversitat i reprenent un títol de la Revista d’Igualada de la primera època, vol oferir articles breus i llegidors que ens apropin a qüestions d’actualitat que ens interessen. Es tracta d’una reflexió sobre la necessitat de preservar i exhibir les importantíssimes troballes arqueològiques que s’han produït darrerament als Prats de Rei.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Martí Duocastella: quan la física és una passió

Martí Duocastella Solà (Calaf, 1982) és un jove doctorat en Física que viu i treballa a 90 km de Nova York, concretament a Princeton, on hi ha una de les millors universitats del món. En aquesta entrevista ens explica com hi ha anat a parar, quina és la seva activitat actual i com veu la progressió dels seus estudis i l’estat actual de la nostra universitat, des de la perspectiva sens dubte singular que atorguen la distància i l’experiència americana.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Agustí Bartra i els misteris de Doso

En aquest article, l’autor contextualitza i argumenta el perquè d’Odisseu (1953) dins l’obra de Bartra, concretament per què està considerada la seva novel•la més rellevant i una de les millors dins la literatura universal sobre el tema de l’exili, i per què tria el mite d’Odisseu-Ulisses com a referent: Bartra és també l’«heroi del retorn» (tornarà a Catalunya el 1970, després de 31 anys d’exili). Tot seguit, s’analitza en profunditat el segon cant d’Odisseu, intitulat Doso s’havia publicat, de primer, com a novel•leta solta, que tracta sobre els mites de Demèter (la terra) i Posidó (el mar), d’una manera poètica i meravellosa.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,