Data de publicació: setembre 2017

Separadors

Visual

Jocs de paraules

Vuit dies a la presó (1899)

L’any 1899, Joan Serra i Constansó, publicista i polític, sens dubte l’igualadí més rellevant d’aquell temps del canvi de segle, vivia a Barcelona, on s’havia traslladat cap a la primavera de 1895. Allí, a més de prosseguir el seu activisme republicà, va freqüentar la tertúlia del cèlebre local d’Els Quatre Gats, on va establir relacions amb molts dels membres més conspicus i assidus de la taverna modernista. Introducció: A.D.R. (Antoni Dalmau Ribalta)

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


La postada dels llibres

La recuperació del teatre medieval. L’obra pionera de Josep Romeu i Figueras

Si, en les nostres latituds, el teatre medieval no passava de ser, almenys fins als anys 60, un extravagant objecte d’estudi, incert i trencallós com una mòmia en mal estat, Josep Romeu i Figueras va ser el seu revivificador, no pas amb sessions úniques i privades, ans amb una projecció espectacular que va permetre descobrir al gran públic les enormes possibilitats escèniques i emotives d’aquella dramatúrgia tan ignorada.

Article Complet PDF

Secció:

Etiquetes: ,


Joan Mercader i la cultura igualadina

Joan Mercader i Riba (1917-1989) ha estat uns dels historiadors generalistes de primera fila que ha dedicat més esforços i temps a fomentar el desenvolupament del que s’acostuma a anomenar la «història local». En el seu cas, la cultura i la historiografia de la seva ciutat nadiua: Igualada.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , , , ,


Garba

“Els estranys”, de Garrigasait: estrangers i forasters, tots ho som

«Les coses i els fets són muts; som nosaltres que els fem parlar amb les nostres paraules, amb les nostres ficcions veraces», diu la veu del narrador al primer capítol d’aquesta novel·la complexa i original, guardonada amb el Premi Llibreter 2017. No es tracta d’una novel·la històrica, tot i que el nucli argumental se situï l’any 1837, en la primera guerra carlina.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


Panoràmica

El Pacte per a la Reforma Horària: una política pública

El Pacte per a la Reforma Horària ja és una realitat. El 17 de juliol proppassat, 110 organitzacions van signar el Pacte per a la Reforma Horària, amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont. Aquesta signatura representa l’impuls d’una nova política pública que ens ha d’ajudar a recuperar uns horaris que ens eren propis fa quatre dècades, adaptats a la realitat del segle XXI.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes:


El fil del temps

El pas de Lluís M. Xirinacs per l’Anoia (1967-1973)

El dia 11 d’agost de 2007, va ser trobat el cos sense vida de Lluís M. Xirinacs al pla de Can Pegot, un prat de pastura proper al coll de la Tuta, al terme municipal d’Ogassa, al Ripollès. Arribat al seu 75è aniversari, havia resolt de posar terme a la seva existència i, prèviament, havia deixat escrit al seu despatx de la fundació Randa una mena de testament on exposava els motius d’una decisió que ell va considerar «un acte de sobirania».

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Els Fló. Una nissaga de ferrers

L’aparició dels iniciadors d’algunes de les nissagues locals de mestres d’obres, fusters i ferrers, cal relacionar-lo directament amb la primera onada d’expansió urbana i immobiliària. Ens referim a la que va anar lligada al període de l’oídium (malura) entre els anys de 1850 i primers de 1860. En molt pocs anys es van construir als Hostalets de Pierola un important nombre de cases.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , , , , , , ,