El passat 13 de novembre es van commemorar els cent anys de la mort de l’artista modernista Alexandre de Riquer (Calaf, 1856 – Palma de Mallorca, 1920). A principis d’any, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya declarava aquest 2020 Any Alexandre de Riquer i Inglada,
Autor: Josep M. Solà Bonet
Revista d'Igualada 66
Etiquetes: Alexandre de Riquer
Pau Llacuna ha creat la web www.modernismeigualada.cat, que explica aquest moviment artístic d’una manera entenedora i exhaustiva. La web està estructurada en quatre grans blocs: arquitectura, interiorisme, arts gràfiques i, finalment, pintura, escultura i dibuix.
Autor: M. Teresa Miret Solé
Revista d'Igualada 66
Som a primers de març i una de les titulacions que impartim a l’Institut Químic de Sarrià, el Màster in Global Entrepreneurship Management, ja porta algunes setmanes impartint les classes telemàticament. Els alumnes són a Taipei, confinats, i integren un grup d’uns 40 alumnes internacionals.
Autor: Jordi Cuadros
Revista d’Igualada 64-65
Etiquetes: classes telemàtiques, pandèmia, teletreball
El títol d’aquest llibre de Marta Marín-Dòmine —Fugir era el més bell que teníem—, ens situa de ple en el que ha estat un dels principals leitmotiv en la vida de l’autora i de la seva família: la necessitat de fugir; de deixar anar llast i recomençar de nou.
Autor: Josep Gras Carmona
Revista d’Igualada 64-65
Etiquetes: Marta Marín-Dòmine
«Així com el de les fulles és l’humanal llinatge». D’aquesta manera tan delicada Montserrat Ros tradueix la sublim reflexió que ens ofereix l’èpica grega sobre la caducitat de la raça dels mortals.
Autor: Salvador Oliva March
Revista d’Igualada 64-65
Etiquetes: Homer, Ilíada
Al final de desembre de l’any 1619, una petita comitiva entrava a la vila d’Igualada. Sabem només el nom de Montserrat Serra, i que amb ella viatjaven el marit, un nombre indeterminat de fills i una neboda… A Moià, la Serra havia estat assenyalada com a membre de «la secta», que era la terminologia de l’època per referir-se a les persones sospitoses de practicar la bruixeria.
Article Complet PDF
Autor: Joan Serra Arman
Revista d'Igualada 62
Etiquetes: bruixes, Montserrat Serra
Quan a John Ford li demanaven què calia per fer una bona pel·lícula, acostumava a dir, sorneguer: «Tres coses: un bon guió, un bon guió i un bon guió». Han passat els anys, han canviat els formats —el millor cinema ara es fa a la televisió—, però la sentència de Ford no ha perdut vigència.
Article Complet PDF
Autor: Josep Pelfort Gregori
Revista d'Igualada 62
Etiquetes: cinema britànic
Cal fer l’elogi, just i necessari, d’un dels programes més innovadors que s’han vist darrerament a TV3. M’estic referint al programa cultural intitulat This is Art, conduït per Ramon Gener (Barcelona, 1967) i estrenat, en la seva primera temporada, el dimecres 29 de novembre del 2017…
Article Complet PDF
Autor: Josep M. Solà Bonet
Revista d'Igualada 59
Etiquetes: art, Ramon Gener, TV3
… Els comerços tanquen a les 9 del vespre, els espectacles comencen a les 9 o 10 de la nit, les activitats extraescolars dels infants poden acabar a les 9 del vespre… Però això, encara es pot suportar. El que us ben asseguro que és incontrolable i a còpia d’anys pot arribar a ser insuportable, són les sortides nocturnes dels adolescents i joves. ¿Com pot ser que els espais d’oci nocturns, és a dir, els bars i discoteques, puguin tenir obert fins a les 5 o 6 de la matinada?
Article Complet PDF
Autor: Marta Vives Sabaté
Revista d'Igualada 57
Etiquetes: horaris, joves
D’entremig del remolí d’esdeveniments, informacions i mentides (digueu-ne postveritats: és el mateix) que hem viscut (i vivim) aquests darrers mesos al nostre país, és probable que se’ns hagi escapat l’aparició d’una revista magníficament editada, excel·lent, que es diu El món d’ahir (amb un subtítol curiós: Història d’autor). Ja des del seu títol, la revista homenatja explícitament l’obra magna de Stefan Zweig, les seves memòries pòstumes intitulades El món d’ahir. Memòries d’un europeu (1944).
Article Complet PDF
Autor: Josep M. Solà Bonet
Revista d'Igualada 57
Etiquetes: El món d'ahir (revista), Stefan Zweig
Francesc Valls i Junyent va néixer a Igualada el 23 de juliol de 1966. Va ser un home profundament
arrelat a la seva terra, els Hostalets de Pierola, municipi a cavall de les comarques de l’Anoia i del Penedès. Són terres de vinyes excelses i treballadors ferms, els rabassaires. Es va iniciar en la recerca
històrica durant la seva adolescència, molt abans de llicenciar-se en Història per la Universitat de
Barcelona. Va ser, així mateix, un investigador obert al món i amb una mirada global…
Article Complet PDF
Autor: Jordi Catalán, Miquel Gutiérrez Poch
Revista d'Igualada 57
Etiquetes: Francesc Valls Junyent