Data de publicació: setembre 2021

Separadors

Jocs de paraules

Sobre el topònim Sant Pere Desvim o Sant Pere del Vim o Sant Puvim

Estudi sobre el topònim Sant Pere Desvim o Sant Pere del Vim o Sant Puvim, denominacions totes elles corresponents a un nucli de cases del municipi de Veciana. L’església de Sant Pere del dit nucli és d’estructura romànica, pertany a l’antiga parròquia de Sant Salvador de Miralles i existia ja abans de 1023.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


La postada dels llibres

Les paraules de Miquel Desclot

El desembre del 2020, durant la 70 edició dels premis literaris de la Nit de Santa Llúcia, es va atorgar el premi de poesia Carles Riba a Miquel Desclot, pel seu poemari Despertar-me quan no dormo. Els mots d’agraïment que el poeta va pronunciar són un diagnòstic lúcid i clarivident de la situació sociopolítica catalana dels darrers temps.

Article Complet PDF

Autor: ,

Secció:

Etiquetes: ,


Gent

Vicky, en el record: Victòria Gual i Godó, professora i traductora (1965-2021)

La igualadina Victòria Gual va cursar Filologia Anglo-Germànica a la Universitat de Barcelona i, en acabar, va aconseguir una beca de “la Caixa”, l’any 1988, per anar a Oxford a fer un màster sobre «El teatre i el drama de Shakespeare».  Professionalment, es va dedicar a la traducció, a fer crítica literària i a l'ensenyament.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Panoràmica

“Mirades des del confinament”, el fotomosaic més gran del món en memòria de la pandèmia

El 17 de juliol es destapaven a la plaça de Cal Font  les onze grans lones que cobrien el mural de Joan Fontcuberta, Mirades des del confinament. Les xifres parlen per si soles: 39.600 fotografies, 42 metres de llargada i un procés laboriós de disseny i construcció durant catorze mesos, sota l’impuls d’Òmnium Cultural, el Festival Cruïlla i l’Ajuntament d’Igualada.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , ,


Els escàndols promocionals en l’art: Dalí, l’urinari i el plàtan

Alguns artistes i algunes empreses utilitzen l’escàndol per promocionar la seva persona i la seva obra —en el cas dels artistes— i la seva empresa —en el cas del empresaris. Alguns casos d’estudi: els artistes Salvador Dalí, Pablo Picasso i Marcel Duchamp, les empreses Ryanair i Desigual o l’activista Enric Duran.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , ,


El fil del temps

La proclamació de la República a Igualada (1931)

Avui fa noranta anys justos que a Espanya hi va haver un canvi de sistema polític. El règim monàrquic va caure i va iniciar-se una República, la Segona República. No va ser cap revolució sagnant, ni cap cop d’estat: va ser el resultat, simplement, d’una voluntat ciutadana inapel·lable que es va manifestar en unes eleccions municipals.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , ,


Les Vedruna a Igualada: una vida dedicada a la cura de les persones (1847-2021)

El passat mes de febrer, la Comunitat de les Germanes Carmelites de la Caritat, més conegudes com les Germanes Vedruna, va marxar d’Igualada i va haver de tancar la casa després de 174 anys d’arribar a la nostra ciutat. S’hi van establir el dia 21 de febrer de 1847, per fer-se càrrec dels serveis auxiliars i assistencials de l’Hospital d’Igualada.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , ,