Panoràmica

“Mirades des del confinament”, el fotomosaic més gran del món en memòria de la pandèmia

El 17 de juliol es destapaven a la plaça de Cal Font  les onze grans lones que cobrien el mural de Joan Fontcuberta, Mirades des del confinament. Les xifres parlen per si soles: 39.600 fotografies, 42 metres de llargada i un procés laboriós de disseny i construcció durant catorze mesos, sota l’impuls d’Òmnium Cultural, el Festival Cruïlla i l’Ajuntament d’Igualada.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: , , , , ,


Els escàndols promocionals en l’art: Dalí, l’urinari i el plàtan

Alguns artistes i algunes empreses utilitzen l’escàndol per promocionar la seva persona i la seva obra —en el cas dels artistes— i la seva
empresa —en el cas del empresaris. Alguns casos d’estudi: els artistes Salvador Dalí, Pablo Picasso i Marcel Duchamp,
les empreses Ryanair i Desigual o l’activista Enric Duran.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: , , , , ,


L’ambigüitat tràgica del gàngster. Dels models clàssics al cinema contemporani

Arran del cinema clàssic de Hollywood, el mafiós —com el cowboy, per exemple— també va trobar el seu lloc dins de la mitologia cinematogràfica. Les tres obres fundacionals del gènere, Little Caesar (Mervyn LeRoy, 1931), El enemigo público (William A. Wellman, 1931) i Scarface (Howard
Hawks, 1932), van configurar, en ben poc temps, una iconografia perdurable.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


Cultura i territori. Retorns d’un esdeveniment cultural al territori

Moltes vegades, davant d’un esdeveniment cultural, ens quedem en la part més visible, els espectacles, els concerts, els actes al carrer, les xerrades, les exposicions, etc. Però hem de tenir present que tot acte cultural té un rerefons, uns intangibles que aporten un plus de la pròpia activitat: són els retorns culturals al territori on es fa.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: , ,


Revolució 4.0: època de canvis

Ara existeix un nou ecosistema de tecnologies que ens aboca de ple a la quarta revolució industrial, però que no només està incidint en el món de l’empresa, sinó que té una clara influència en tots els àmbits de la societat i que podem anomenar revolució 4.0, eliminant la paraula indústria per insistir que el seu abast va molt més enllà del món empresarial.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


El món quàntic: una realitat transcendent però oculta als sentits

La Quàntica és la branca de la Física que tracta de la matèria i l’energia en l’escala més petita: el món microscòpic de les molècules, àtoms, protons, neutrons, electrons, fotons, etc. Les lleis peculiars que en regeixen el comportament són molt diferents de les que observem quotidianament al món macroscòpic, on els objectes estan constituïts per agrupacions de bilions de bilions d’aquestes partícules.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes:


L’Anoia, una comarca pionera en la intervenció psicopedagògica als centres escolars

Va ser el curs 1979-80 quan,  per primera vegada, un petit equip de psicòlegs i assistents socials es van desplaçar als centres educatius per valorar i assessorar en l’atenció als alumnes amb necessitats educatives especials. Aquests quaranta anys recorreguts són la història de l’assessorament psicopedagògic a la comarca i, també, els anys de vida de la psicopedagogia a l’administració pública de Catalunya.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


Un projecte fallit per a la plaça del Rei, obra d’Ismael Smith i Pelai Martínez

La plaça del Rei és l’espai que s’origina davant del que va ser el portal de Soldevila de les terceres muralles de la ciutat. També se’l coneixia com a portal de l’Àngel (se li deia de l’àngel, perquè aquesta era l’estàtua que hi havia sobre el portal i que avui es pot veure a la façana del núm. 8 de la mateixa plaça).

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: , ,


La singularitat del paisatge del barri del Rec

El barri del Rec, o de les Adoberies d’Igualada, és una peça urbana de gran valor, atesa la seva singularitat en el context territorial i industrial de Catalunya i d’Europa. Es tracta d’un espai d’antiga industrialització localitzat al sector més meridional de la ciutat d’Igualada, encaixat entre el riu Anoia i el seu antic perímetre medieval.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


Cinquanta anys de l’institut Pere Vives Vich. Crònica sentimental en quatre etapes

El dia que vaig començar quart de batxillerat a l’Institut (Instituto Nacional de Enseñanza Media Pedro Vives Vich, es deia) jo tenia tretze anys.1 Devia ser el 2 d’octubre de 1970. En aquella època, el curs escolar començava aquest dia. Com que aquell any el dia 2 queia en divendres, potser vam iniciar les classes el dilluns següent. D’això, no me’n recordo.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


El català: una llengua en perill d’extinció? (vint anys després)

El nucli del debat, l’autèntica clau de volta en la vida i la mort de les llengües, és la transmissió intergeneracional. Una llengua pot mostrar símptomes d’amenaça durant segles, però quan entra en un punt de no retorn és quan els pares deixen de transmetre la llengua amenaçada per transmetre’n una altra.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


Seguint les passes de Can Masarnau, a Òdena

La majoria d’igualadins i, tal vegada, força gent de la contrada coneix l’indret de Can Masarnau, i l’identifica amb la seva font. Per a tots, és un lloc d’esbargiment i de contacte amb la natura. Situat al costat d’Igualada, es poden fer en aquest indret recorreguts a peu, amb bicicleta, etc… Però, coneixem la masia que va donar origen al nom de la font i de l’indret?

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: , , ,