Articles de M. Carme Junyent Figueras

El català: una llengua en perill d’extinció? (vint anys després)

El nucli del debat, l’autèntica clau de volta en la vida i la mort de les llengües, és la transmissió intergeneracional. Una llengua pot mostrar símptomes d’amenaça durant segles, però quan entra en un punt de no retorn és quan els pares deixen de transmetre la llengua amenaçada per transmetre’n una altra.Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


De la igualtat de totes les llengües

Entre les idees populars sobre les llengües, una de les més conegudes és la que diu que hi ha llengües més desenvolupades que altres. De vegades, el desenvolupament s’associa a «riquesa», «cultura», «capacitat expressiva» i altres elements similars que s’atribueixen a determinades llengües, mentre es dóna per fet que són absents a la resta.

Article Complet PDF

Autor:

Etiquetes: ,


Petita història d’un malentès: el desdoblament de gènere

Aquest article s’inscriu en la seqüència de treballs que l’autora, professora de Lingüística General a la Universitat de Barcelona, ha anat publicant en aquesta mateixa revista sobre el «desdoblament de gènere», és a dir, sobre les normes d’ús d’una llengua pretesament no androcèntrica ni sexista. Aquesta vegada, M. Carme Junyent fa un balanç complet de la polèmica que aquesta qüestió ha suscitat, i planteja l’actual estat de la qüestió.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,