Garba

Separadors

Bosc de les Creus (fotografies)

Els separadors d’aquest número reprodueixen imatges del Bosc de les Creus, la intervenció que l’artista visual Marc Sellarès (Guardiola de Bages, 1973) va efectuar després de l’incendi forestal que va iniciar-se a Òdena el 26 de juliol de 2015. S’hi van cremar 1.293 hectàrees, tantes com creus hi va alçar aquest artista, que és també caporal dels bombers. Fotografies dels separadors: Ferran Caldito

Article Complet PDF

Autor: ,

Secció:

Etiquetes:


Jocs de paraules

Coneixença de Caterina Albert

L’amiga i escriptora Maria Enrich ens proposa una excursió a l’Escala (a la M. Teresa Miret, l’Antoni Dalmau i jo) per conèixer el Clos del Pastor (el Museu-Arxiu de Caterina Albert). Hi vam anar el dissabte 26 de novembre, i ens va acollir i atendre fantàsticament el nebot de l’escriptora: el musicòleg i compositor Lluís Albert.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


La postada dels llibres

Un homenatge al món dels llibres. Traduir Ruiz Zafón al català

L’any 2001, quan em van encarregar de traduir al català "La sombra del viento", de Carlos Ruiz Zafón, la novel·la no era pas cap èxit. Ara bé, el primer títol de la saga del Cementiri dels Llibres Oblidats es va anar obrint pas, sobretot a partir dels comentaris elogiosos dels lectors. No era, tampoc, una novel·la premiada. És a dir, que no s’havia posat en marxa, llavors, cap dels mecanismes propis de la indústria editorial.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


Panoràmica

La idea de democràcia en John Locke

El món tan convuls de la política en el si de les nostres democràcies ens obliga a reflexionar un altre cop sobre els fonaments i el funcionament del poder polític. Sembla interessant, al respecte, repassar la primera fonamentació filosòfica de l’actual Estat democràtic... Adrecem la nostra mirada, doncs, a la concepció filosòfica de la política de John Locke (1632-1704).

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


La cursa sense fi del dopatge i l’antidopatge

Guanyar o perdre pot canviar totalment la vida i el futur de qualsevol esportista. En l’esport d’elit i professional, les diferències entre l’èxit i el fracàs poden ser molt petites. Per tant, la temptació d’intentar millorar el rendiment mitjançant l’ús de substàncies o metodologies prohibides (dopatge) sempre hi ha estat i sempre hi serà.

Article Complet PDF

Autor: ,

Secció:

Etiquetes: ,


El fil del temps

L’entrada dels carlins a Igualada (1873). Un testimoni personal

A fi de posar un granet de sorra a la història de la nostra ciutat, voldria donr a conèixer alguns fets relatats pel meu besavi, en Salvador Vidal i Bisbal, que va viure de l’any 1832 al 1909, i que fan referència a fets i esdeveniments succeïts a Igualada. Ell va regentar el negoci de merceria de Cal Perico...

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,