Data de publicació: desembre 2017

Garba

El que fa tothom a tot arreu

... Els comerços tanquen a les 9 del vespre, els espectacles comencen a les 9 o 10 de la nit, les activitats extraescolars dels infants poden acabar a les 9 del vespre... Però això, encara es pot suportar. El que us ben asseguro que és incontrolable i a còpia d’anys pot arribar a ser insuportable, són les sortides  nocturnes dels adolescents i joves. ¿Com pot ser que els espais d’oci nocturns, és a dir, els bars i discoteques, puguin tenir obert fins a les 5 o 6 de la matinada?

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


El món d’ahir, revista

D’entremig del remolí d’esdeveniments, informacions i mentides (digueu-ne postveritats: és el mateix) que hem viscut (i vivim) aquests darrers mesos al nostre país, és probable que se’ns hagi escapat l’aparició d’una revista magníficament editada, excel·lent, que es diu El món d’ahir (amb un subtítol curiós: Història d’autor). Ja des del seu títol, la revista homenatja explícitament l’obra magna de Stefan Zweig, les seves memòries pòstumes intitulades El món d’ahir. Memòries d’un europeu (1944).

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: ,


Francesc Valls i Junyent, en el record

Francesc Valls i Junyent va néixer a Igualada el 23 de juliol de 1966. Va ser un home profundament arrelat a la seva terra, els Hostalets de Pierola, municipi a cavall de les comarques de l’Anoia i del Penedès. Són terres de vinyes excelses i treballadors ferms, els rabassaires. Es va iniciar en la recerca històrica durant la seva adolescència, molt abans de llicenciar-se en Història per la Universitat de Barcelona. Va ser, així mateix, un investigador obert al món i amb una mirada global...

Article Complet PDF

Autor: ,

Secció:

Etiquetes:


Història d’una passió

La passió silenciosa (A Quiet Passion) a què es refereix el títol original d’aquesta pel·lícula del 2016 no és altra que la d’escriure, a la qual la poeta Emily Dickinson (Massachussets, 1830-1886) va lliurar-se en cos i ànima i de la qual va rebre una felicitat gairebé invulnerable, en contraposició a una vida turmentada i, tal com deia ella mateixa, incompleta en molts aspectes.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


Gent

Una entrevista amb Stephanie Marko, empresària

La Stephanie Marko em rep a la seu d’Stikets, un espai obert, diàfan i ple de color. Alegres vinils, fotografies i post-its decoren les parets, la caputxeta, mussols de colors, estrelles, flors, pirates... i des d’on seiem, veiem les taules de treball i reunió, una cuina office, i tota l’àrea de treball, des de la manipulació i l’ensobrat als dissenyadors, programadors, màrqueting i les màquines que fan les ara ja famoses etiquetes.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , ,


Separadors

Visual

Josep M. Rosich i Morist: una història dins la història

Dissenyador, grafista, dibuixant: inquiet creatiu. Aquests adjectius són el resum dels 66 anys de l’igualadí Josep Maria Rosich. Tota una vida lligada al dibuix, al disseny i a la il·lustració: com a professió, com a passió i com a manera d’entendre el món. I no podia ser de cap altra manera, ja que res no és casual en la trajectòria d’en Josep Maria: neix, creix i es desenvolupa professionalment lligat als seus temps, a la seva cultura i al seu territori, Igualada i Catalunya.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,


Panoràmica

Arqueologia i folklore religiós: les troballes al Municipium Sigarrense (els Prats de Rei, Anoia) i els miracles de la Mare de Déu del Portal

L’estiu de 2013, un equip d’arqueòlegs estàvem excavant just davant de l’església de la Mare de Déu del Portal, a la vila dels Prats de Rei. Sembla que la capelleta es va construir quan es van reedificar les muralles entre els anys 1375-1378, en temps de Pere III, i es va realitzar també la imatge gòtica de la Mare de Déu que encara avui es venera.

Article Complet PDF

Autor: ,

Secció:

Etiquetes: , , ,


L’efecte pervers del mite de la igualtat

Per què encara parlem de feminisme? Actualment, en la nostra societat, les dones no tenim cap impediment legal que ens limiti en l’accés a l’educació, al mercat de treball o al dret de sufragi actiu i passiu, podem conduir, passejar, vendre i comprar propietats, decidir amb qui i quan ens casem i també divorciar-nos. La igualtat formal i legal, ¿s’ha traduït en una igualtat efectiva i real? ¿O estem vivint l’efecte pervers del mite de la igualtat?

Article Complet PDF

Autor: ,

Secció:

Etiquetes: ,


El fil del temps

Els igualadins del Terç de Nostra Senyora de Montserrat

Un gruix notable de persones i famílies tradicionalistes concentrades en l’Espanya «alliberada» per les tropes franquistes, sobretot els homes més joves, desitjosos de participar en l’anomenada Cruzada contra el comunisme, de lluitar contra l’enemic «roig» i de demostrar el seu patriotisme espanyol, van decidir allistar-se com a voluntaris en una unitat combatent. Així va néixer el que seria anomenat Tercio de Nuestra Señora de Montserrat.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Wein verkaufen (Vendre vi). Un viatge de Capellades a Viena: Josep Poch i Teixé (1882-1954)

Els fluxos migratoris catalans del final del segle XIX i l’inici del XX s’han identificat amb Amèrica Llatina. Aquesta visió ha portat a ignorar altres realitats, com la presència de catalans al centre d’Europa vinculats a la comercialització de vi. L’Anoia també va contribuir a aquest flux migratori. En va ser un exemple el capelladí Josep Poch i Teixé, que va viure a Alemanya i Àustria dedicat a aquesta activitat.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


Isidre Llorach i Camps (1873-?). La dura vida d’un igualadí, torner d’ofici

El 21 de maig de 1906, el diari francès socialista L’Humanité publica un article titulat «Una expulsió injusta», on denuncia la política del ministeri de l’Interior francès. En l’article lamenta l’ordre d’expulsió de l’espanyol Llorach, i demana que se suspengui, assenyalant un error policial. Segons la Lliga, Llorach és un bon pare i un bon treballador, i ni tan sols compromès políticament.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , ,