Un gruix notable de persones i famílies tradicionalistes concentrades en l’Espanya «alliberada» per les tropes franquistes, sobretot els homes més joves, desitjosos de participar en l’anomenada Cruzada contra el comunisme, de lluitar contra l’enemic «roig» i de demostrar el seu patriotisme espanyol, van decidir allistar-se com a voluntaris en una unitat combatent. Així va néixer el que seria anomenat Tercio de Nuestra Señora de Montserrat.
Article Complet PDF
Autor: Antoni Dalmau Ribalta
Secció: El fil del temps
Revista d'Igualada 57
Etiquetes: Antoni Armenteras Soteras, Antoni Ferrer Rossich, Antoni Ratera Riba, Antoni Xuclà Llobet, carlisme, Eudald Castelltort Quadreny, Francisco Matosas Roca, Guerra Civil (1936-1939), Jaume Gavarró Castelltort, Joan de Mata Mata Lladó, Joan Lladó Gumà, Joan Plans Singla, Josep Busqué Corbella, Josep Soms Lladó, Manuel Solà Díaz, Marcel Castells Camins, Miquel Saumell Carles, Pere Bruch Capdevila, Ramon Plans Singla, Salvador Bernadas Roig, Salvador Cardona Renart, Tercio de Nustra Señora de Montserrat
Ens trobem davant un treball històric important, que ens transporta a la Pobla de Claramunt durant els anys de la guerra. Parla, certament, dels soldats que van perdre la vida en el conflicte, però també reconstrueix de manera exhaustiva diversos episodis d’aquells anys que mereixen ser coneguts, entre els quals els que fan referència al notable paper estratègic que va jugar aquest municipi anoienc com a base d’operacions de l’exèrcit republicà durant els últims mesos de la guerra.
Article Complet PDF
Autor: Isidre Surroca Llucià
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 46
Etiquetes: Guerra Civil (1936-1939), la Pobla de Claramunt
Excepcionalment, aquest número de la Revista d’Igualada” publica una llarga rèplica a un article publicat en l’edició anterior (desembre de 2011), dedicada de forma monogràfica a noves aportacions al voltant de la Guerra Civil a Igualada (1936-1939). Més concretament, els autors de la rèplica ofereixen als lectors una versió diferent de les informacions que es van publicar en l’article «Crònica d’una delació. Pau Palmés i Colom, 1876-1942», signat per Roser Grau i Llucià i Carme Palmés i Mordillo.”
Article Complet PDF
Autor: Joan Andreu Talló, Josep Xaus Serra, Magí Puig Gubern
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 40
Etiquetes: Guerra Civil (1936-1939), Jaume Talló Talló, Manuel Puig Roca, Pau Palmés Colom, Pere Serra Mussons
Nicolau Casaus de la Fuente (Mendoza, Argentina, 1913 – Castelldefels, 2007) ha estat sens dubte un home molt popular a Catalunya, principalment per la seva condició de vicepresident del F.C. Barcelona entre 1978 i 2003. Però hi ha una pàgina de la vida de Casaus encara molt desconeguda: el temps de la seva joventut a Igualada, la seva ciutat, en la qual va jugar un paper molt actiu en el món del sindicalisme i de la política, durant la segona República i la Guerra Civil. Aquest treball explica exhaustivament aquesta pàgina biogràfica de Casaus.
Article Complet PDF
Autor: Antoni Dalmau Ribalta
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 40
Etiquetes: Futbol Club Barcelona, Guerra Civil (1936-1939), Nicolau Casaus de la Fuente Jené, sindicalisme
Joan Llucià era un home d’idees conservadores que, per aquesta causa, va ser empresonat un parell de mesos el 1937. Tot seguit va refugiar-se a Llagostera, on va rebre la protecció d’un alcalde anarquista. Cridat al front, va ascendir a tinent de l’exèrcit republicà fins que un informe procedent d’Igualada va motivar que fos degradat i enviat a primera línia de la batalla de l’Ebre. Després de ser ferit, van ingressar-lo en un batalló disciplinari, fins que va morir en circumstàncies desconegudes en plena retirada. L’article reconstrueix tota aquesta tràgica peripècia vital, a partir fonamentalment de la correspondència de Llucià i la seva dona i del testimoni dels seus companys de batalló.
Article Complet PDF
Autor: Carme Palmés Mordillo, Roser Grau Llucià
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 39
Etiquetes: Guerra Civil (1936-1939), Joan Llucià Martí, testimoniatges
Aquest article resumeix i recupera la vida breu i la memòria d’un home que va ser important per a la cultura i la renovació progressista a la Igualada del temps de la República i que va ajudar a salvar el patrimoni religiós de la ciutat durant la guerra. Militant d’Acció Catalana, esportista, membre actiu de l’Ateneu Igualadí, regentava amb el seu germà un conegut establiment de roba. Va morir al front, en l’entorn de la batalla de Balaguer, el maig de 1938, amb gran desolació dels seus companys, que en van deixar diversos testimoniatges emotius.
Article Complet PDF
Autor: Carme Palmés Mordillo, Roser Grau Llucià
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 39
Etiquetes: Guerra Civil (1936-1939), Lluís Roset Vilanova, testimoniatges
Aquesta és la història d’un petit industrial blanquer d’Igualada que va col•laborar a l’Ateneu Igualadí i a la Beneficència Igualadina i que va ser regidor de l’Ajuntament per ERC i administrador de l’hospital, càrrec, aquest darrer, en què van mantenir-lo les noves autoritats que es van apoderar de la ciutat en començar la guerra. Acabada aquesta, va ser víctima d’una delació que va suposar-li presó i que acabaria portant-lo a una condemna d’expulsió de la ciutat i de pagament de dues sancions econòmiques. Va morir molt poc després. Aquest article reconstrueix tota aquesta història, amb l’aportació fonamental del procés de les autoritats franquistes.
Article Complet PDF
Autor: Carme Palmés Mordillo, Roser Grau Llucià
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 39
Etiquetes: Guerra Civil (1936-1939), Pau Palmés Colom, testimoniatges
Aquesta és la transcripció literal i anotada del dietari que l’aleshores alcalde d’Igualada, Josep Morera, va redactar durant els primers mesos de la Guerra Civil (1936). Escrita, doncs, per un testimoni especialment rellevant, relata el terror i les dramàtiques circumstàncies d’aquells primers dies, en què van produir-se un centenar d’assassinats i la crema i la destrucció de símbols religiosos a la rereguarda igualadina. Es tracta, en definitiva, d’un document importantíssim per a la història recent de la ciutat. La transcripció ha estat efectuada per Roser Grau i Llucià i les notes han anat a càrrec d’Antoni Dalmau i Ribalta.
Article Complet PDF
Autor: Josep Morera Miserachs
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 39
Etiquetes: Ajuntament d'Igualada (1936), Guerra Civil (1936-1939), testimoniatges
En l’estadi actual d’informació que es posseeix, l’objecte d’aquest article és establir la relació, al més completa possible, del centenar d’igualadins i residents a Igualada que van ser assassinats durant la Guerra Civil, com a conseqüència, fonamentalment, de l’actuació de les milícies i patrulles de control que van apoderar-se dels carrers, sobretot durant els primers mesos del conflicte. La llista, que aporta dades noves i esmena errors i oblits, s’acompanya de les circumstàncies personals bàsiques de les víctimes, d’algunes de les quals mai no s’han pogut trobar les despulles.
Article Complet PDF
Autor: Antoni Dalmau Ribalta
Secció: El fil del temps
Revista d’Igualada 39
Etiquetes: assassinats (1936-1939), Guerra Civil (1936-1939), igualadins assassinats (1936-1939), rereguarda