Articles de Xavier Jorba Serra

La guerra dels Segadors a la Conca d’Òdena. El pes dels allotjaments.

Al segle XVII, la presència de tropes en trànsit comportava devastació: camps arrasats pels soldats de cavalleria que deixaven pasturar els cavalls, cellers buidats, esbotzament de portes
i finestres, robatoris de roba, eines i diners i, sobretot, violència física contra els habitants, fet que provocava la fugida d’una part de la població amb l’anunci de l’arribada de soldats.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


El poble de Castellolí, una creació del final del segle XVIII

El futur poble de Castellolí s’ubicarà al costat de l’antic camí que anava des d’Igualada al reial monestir de Nostra Senyora de Montserrat; un camí força transitat per pelegrins i traginers que va permetre habilitar dos hostals, el de can Parera de l’Hostal i el de can Llucià de les Parres, a pocs metres de l’església parroquial beneïda el 1743.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


Seguint les passes de Can Masarnau, a Òdena

La majoria d’igualadins i, tal vegada, força gent de la contrada coneix l’indret de Can Masarnau, i l’identifica amb la seva font. Per a tots, és un lloc d’esbargiment i de contacte amb la natura. Situat al costat d’Igualada, es poden fer en aquest indret recorreguts a peu, amb bicicleta, etc… Però, coneixem la masia que va donar origen al nom de la font i de l’indret?

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


Òdena al primer terç del segle XVIII

A partir de les fonts notarials i dels processos judicials atesa la manca de documentació municipal, aquest article constitueix un tast genèric de la situació del municipi d’Òdena i les poblacions de la baronia de la Conca d’Òdena durant els anys de regnat i domini de Felip V. En aquella època, la primera meitat del segle XVIII, Òdena era un municipi baronial sota el control del duc de Cardona i Medinaceli…

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: , , ,


Pintors i escultors de retaules, ornaments i esglésies anoienques, als segles XVI i XVII (tercera part)

Aquest article completa els dos treballs precedents que ja es van publicar en els números 20 (setembre de 2005) i 30 (desembre de 2008) de la revista. Es tracta de mostrar els contractes inèdits signats entre les diferents universitats, obreries i confraries amb escultors, pintors i dauradors per enriquir les esglésies anoienques. Aquestes obres d’art seran el resultat d’un lent canvi social, religiós i econòmic de l’època moderna arran de l’arribada d’idees renovadores de Trento, però interpretades des del caràcter local i particular de cada indret.

Article Complet PDF

Autor:

Secció:

Etiquetes: